TVA la incasare

TVA la incasare

TVA la incasare

Am pregatit programele Albasoft Expert pentru lucru cu „TVA la incasare” (OG 15/23.08.2012).

Kit-ul disponibil pentru download la Utile/Kit instalare Albasoft Expert, permite lucru cu „tva la incasare”, iar pentru cei ce utilizeaza deja programul, am pregatit update-ul disponibil la Utile/Update Albasoft Expert.

Mod de lucru:

1. La fiecare firma gestionata cu programele Albasoft Expert, intrati la Evidenta primara / Configurare / I.S.T.V.A., si puneti „Da” pe coloana „Tva incasare”, pe randul cu data 01.01.2013, daca firma este inclusa in programul „tva la incasare”, altfel puneti „Nu”. Am creat prin program doua analitice: 4428.0F-TVA neexigibila furnizori si 4428.0C-TVA neexigibila clienti. Corelatiile specifice(401 -> 4428.0F, 404 – 4428.0F, 4111 -> 4428.0C) le gasiti la Evidenta primara / Configurare /Analitice TVA, unde le puteti modifica.

2. Culegere facturi furnizori. La rubrica Statut am adaugat o optiune noua „Tva la inc.”, langa cele existente(Obisnuita, Taxare inversa, Intracomunitara, Extracomunitara). Programul contabilizeaza tva-ul din facturile cu statut „Tva la incasare”, in contul 4428.0F, iar la plata acestor facturi programul va face nota 4426 = 4428.0F. Deci, va revine responsabilitatea marcarii facturilor cu statut „Tva la incasare”, dupa care programul gestioneaza singur tva-ul de pe aceste facturi.

3. Culegere facturi clienti. Similar cu facturile de la furnizori, la rubrica Statut am adaugat o optiune noua „Tva la inc.”, langa cele existente(Obisnuita, Taxre inversa, Intracomunitara, Extracomunitara, Factura in rate). Programul contabilizeaza tva-ul din facturile cu statut „Tva la incasare”, in contul 4428.0C, iar la plata acestor facturi programul va face nota 4428.0C = 4427. Forma listata a acestor facturi contine formula TVA la incasare, deasupra capului de tabel, sub numarul si data facturii.

4 Incasari/Plati. Culegererea incasarilor si platilor facturilor cu statut „Tva la incasare” este identica cu a facturilor obisnuite; programul gestioneaza setarea procentului de tva si stingerea la 0 a tva-ului colectat/dedus, in corelatie cu sumele inregistrate in 4428. Totusi, pe macheta de culegere a incasarilor si platilor, am prevazut o bifa: Activeaza tva%. Daca puneti bifa, programul lasa operatiunea la dispozitia operatorului, fara a mai gestiona tva-ul exigibil.

5. Exigibilitate dupa 90 zile. La Manager/Elaborare, pentru facturile care in luna curenta ating 90 zile de la data facturii, fara a fi achitate integral, programul genereaza nota contabila(4428.0C = 4427). Jurnalul acestor note il gasiti la Manager/Situatii/Tva la incasare->Clienti->Exigib.90 zile. Tot aici generam si alte liste ajutatoare, privind situatia tva-ului de pa facturile cu statut „Tva la incasare”.

6. Decontul de TVA. In cursul lunii ianuarie 2013, vom pregati un nou update, care va contine Jurnalul de cumparari, Jurnalul de vanzari si Declaratia 300, modificate conform legii.

Asteptam sugestiile dumeavoastra!

 

One thought on “TVA la incasare”

  1. v.stan spune:

    pare extrem de simplu de utilizat(daca programul gestioneaza notele de tva pe plati si incasari). vreau sa testez!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *